Kantoorpapier

Kantoorpapier is de enige grondstof die ook meegenomen wordt in de Milieubarometer. Je vult dit item apart in in het tabblad ‘kantoorpapier’.

Invullen verschillende formaten

In de barometer kun je een type kantoorpapier (met milieukeur of kringloop of ouderwets) maar één keer invullen. Dat betekent dat als je A3 papier en/of gekleurd A4 papier en/of zwaarder papier wilt meetellen in de milieubelasting je zelf de kg moet optellen. In de notities per barometer kun je vermelden wat je hebt berekend (zie gegevens invullen).

Veel gebruikers nemen alleen het blanco A4 kopieerpapier mee omdat dat de bulk is en het verbruik van andere maten meestal meer bewust is en daarom daar minder op te besparen valt. Ook briefpapier is meestal maar een fractie van het onbedrukte kantoorpapier dat wordt verbruikt.

Invullen FSC en PEFC

Het FSC keurmerk (Forest Stewardship Council) voor papier gaat over het behoud van biodiversiteit en ecosystemen en goede sociale omstandigheden bij het kappen van het bos. Ook het PEFC keurmerk gaat over dit soort aspecten.

Allemaal belangrijk voor duurzaamheid, alleen zijn deze aspecten niet meegenomen in de Milieubarometer. Om die reden is het niet mogelijk om papier met FSC-keurmerk in de Milieubarometer apart in te vullen. FSC papier kan ook een milieukeurmerk hebben (als er in het productieproces schoon en zuinig wordt gewerkt). Dat papier kun je in de bijpassende categorie in de Milieubarometer invullen.