Graaddagcorrectie

Het verbruik van aardgas of andere warmtebronnen voor verwarming hangt af van het weer. Hoe kouder het is hoe meer warmte nodig is. Om te kunnen zien of de toename in energieverbruik komt door het weer kan je het verbruik corrigeren met graaddagen.

Wat zijn graaddagen?

Het aantal graaddagen is het aantal graden dat de gemiddelde etmaaltemperatuur van de dag onder de 18,0°C ligt. Door dit van meer dagen op te tellen krijg je het aantal graaddagen van een maand of een jaar. Hoe hoger het getal, hoe kouder dat jaar was.

Er zijn ongewogen en gewogen graaddagen. Bij gewogen graaddagen wordt er gecorrigeerd voor de invloed van de zon op de ervaring van de temperatuur in een gebouw. In voorjaar en zomer is de bijdrage van de zonnewarmte via ramen hoger dan in de winter; bij dezelfde buitentemperatuur krijg je meer ‘bijverwarming’ door zoninstraling. Daardoor zal je op een 10°C winterdag meer gas verstoken dan op een 10°C voorjaarsdag. Kies normaal voor gewogen graaddagen, maar als je bijvoorbeeld weinig ramen op het zuiden hebt zijn ongewogen graaddagen misschien beter. Dit kan je zelf het beste bepalen.

Meer informatie over graaddagen kan je hier terugvinden.

In de Milieubarometer

In de Milieubarometer heeft dat geen effect op de milieubelasting en CO2-uitstoot (want je verbruikt echt zo veel houtsnippers/ gas/ stadsverwarming), maar wel zijn er paar kengetallen die het graaddag-gecorrigeerde verbruik berekenen als je de graaddagen invult.

Met behulp van de finetuning voor het thema Brandstof en warmte , kan je graaddagen toevoegen aan je milieu-items (normaal of per jaar). Je kunt vervolgens je gegevens invullen voor deze milieu-items.

Naast de finetuning van je milieu-items kan je de graaddagen ook opnemen in kengetallen. Kies via finetuning van de kengetallen voor het thema brandstoffen voor weergave van de onderstaande kengetellen:

Instructie voor het invoeren van gegevens

Instructie kerncijfers visualiseren